Direktlänk till inlägg 11 maj 2012

Fackta Morbus Crohn

Av MB Chron - 11 maj 2012 16:58

Morbus Crohne

 

Sjukdomsförlopp

Vanligtvis uppträder Crohns sjukdom i 20- till 30-årsåldern, men både barn och äldre människor kan få sjukdomen. Aktuella rapporter visar att sjukdomen blivit vanligare bland ungdomar. Vid Crohns sjukdom kan tarminflammationen omfatta hela magtarmkanalen, från munhålan till ändtarmsöppningen. För den enskilda patienten förekommer emellertid inflammationen oftast på en bestämd plats. I allmänhet kan patienter med Crohns sjukdom delas in i tre lika stora grupper: de med tunntarmsinflammation, de med inflammation i den sista delen av tunntarmen (ileum) och tjocktarmen, samt personer med inflammation som är begränsad till enbart tjocktarmen. Det är en missuppfattning att inflammationen vid Crohns sjukdom med tiden tenderar att sprida sig genom hela magtarmkanalen. Det är snarare så att inflammationen förekommer på en förutbestämd plats för varje patient. Crohns sjukdom har ett skovformat förlopp. Intressant nog har studier från USA visat att man med medicinsk och/eller kirurgisk behandling kan hålla patienten symptomfri större delen av tiden.

Symptom
          De kliniska symptom som förknippas med Crohns sjukdom är beroende av flera faktorer. Diarré är ett typiskt kännetecken hos de flesta patienter. Blödning från ändtarmen uppstår i cirka 30% av fallen. Nedsatt aptit, viktförlust och buksmärta är vanliga symptom. Under det mer svårartade aktiva stadiet förekommer ofta feber och trötthet.

Crohns sjukdom utanför magtarmkanalen
          Hos cirka 10% av patienterna med Crohns sjukdom visar sig sjukdomen utanför magtarmkanalen. Ledsmärta och inflammation är de vanligaste tecknen på sjukdomen utanför magtarmkanalen. I mer sällsynta fall kan även hud, ögon eller lever drabbas.

Undersökning
          Diagnosen av Crohns sjukdom bygger på vanlig anamnes kombinerat med endoskopi eller radiologisk undersökning. Blodprov kan avslöja tecken på en pågående inflammation, och avföringsprov kan behövas för att utesluta ett infektiöst ursprung.


Historiskt perspektiv

Precis som för ett brett urval av diagnoser härrör de första rapporterade fallen av inflammatorisk tarmsjukdom från Hippokrates skrifter. Det är naturligtvis omöjligt att uttala sig om den exakta diagnosen utifrån dessa rapporter.

År 1932 publicerade läkarna Crohn, Ginzburg och Oppenheimer, från Mount Sinai Hospital i New York, sin rapport om en ny sjukdomstyp, regional enterit. Denna kom att bli känd som Crohns sjukdom. Först år 1960 insåg man att Crohns sjukdom också kunde omfatta tjocktarmen.


Crohns sjukdom - Behandling

Behandlingen vid Crohns sjukdom har som mål att framkalla remission och bevara uppnådd remission. Dessutom kan tillskott av näringsämnen behövas.

Steroider: Har visat sig effektiva i det kortsiktiga perspektivet för att framkalla remission. Steroider används inte i underhållsbehandling pga. bristande effekt i kombination med hög biverkningsrisk.

Aminosalicylsyror: Betraktas som säkra, men med ganska dålig effekt vid Crohns sjukdom. Trots denna profil betraktas aminosalicylsyror som ett förstahandsmedel, särskilt i sjukdomens lindrigare former.

Antibiotika: Specifika antibiotika prövas ofta vid Crohns sjukdom som ett andrahandsmedel i lindriga fall, ofta i kombination med andra läkemedel.
Immunosuppressiva medel: Betraktas som effektiva, särskilt i underhållsbehandling. Pga. en tydligare risk för svåra biverkningar ses immunmodulerande medel som ett tredjehandsmedel.

Adacolumn®-aferes: Är en ny och unik, icke-farmakologisk metod vid Crohns sjukdom. I stället för att administrera ett läkemedel minskar Adacolumn®-aferessystemet den pågående inflammationen genom att adsorbera överaktiverade vita blodkroppar från blodomloppet, och därigenom minska den inflammatoriska belastningen, utan den risk för biverkningar som uppstår genom läkemedel. Se Adacolumn.

Kirurgisk behandling: Hos cirka 50% av patienterna med Crohns sjukdom krävs förr eller senare ett kirurgiskt ingrepp. Genom den senaste tidens framsteg inom behandlingen av Crohns sjukdom antar man att antalet patienter i behov av kirurgi kommer att minska. Dessutom har en mer försiktig kirurgisk teknik utvecklats som erkänner värdet av att spara så mycket som möjligt av magtarmkanalen.


Länk till Otuska

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av MB Chron - 28 september 2013 19:18

Fråga: Håkan Ågren Tisdag 17 sept 13:09 Hejsan  Mitt namn är Håkan Har du någon gång provat Fitline vi har många tusentals som har fått underbara resultat. vill du veta mera kontakta mig på amilo@live.se     Svar: Ja jag har testat Fi...

Av MB Chron - 16 september 2013 19:15

Inflammatorisk tarmsjukdom Morbus Crohn och Ulcerös Kolit   Introduktion Inflammatorisk tarmsjukdom är ett samlingsnamn för Crohns sjukdom och ulcerös kolit. De behandlas och följs i första hand av medicinläkare, så kallade gastroenterologer. D...

Av MB Chron - 8 mars 2013 11:14

mamma Onsdag 6 mars 00:05 Hej! Misstänker att min dotter har morbus crohn. Hon har haft diarrè en längra tid och då även blod både i avföringen och även däremellan. hon har varit hos doktorn och tagit prover men inte fått svar än. Hon har inte on...

Av MB Chron - 1 januari 2013 15:11

Gott nytt år till er alla med hopp om ett friskt och glädjande år mitt 2012 har varit allt annat än bra. inte så mycket sjukdom som känslomässigt. jag vet att det är mycket lättare att ta sig genom svårigheter tillsammans än ensamma så va...

Av MB Chron - 11 maj 2012 16:41

Nu har varit väldigt länge sedan jag skrev här Min chron är OK Jag har hunnit med två vänder till Umeå och sprängt Njursten. Första sprängningen blev inte lyckad. Utan jag fick göra en ny. Mitten av April. Den blev mycket bra. Redan efter ca ...

Presentation

Google Översätt

Fråga mig

7 besvarade frågor

Klocka

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

www.kvalitetskatalog.se

RSS

BESÖKSRÄKNARE

Hälsa bloggar

toppblogg

Blogtoplist.se

flag counter

free counters

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Bloggar Topplista

Blogg Topplista

Blogglista.se

Blogglista.se

Superblog.se

Topplista.se

Topplista.se - Nätets bästa sajter

frisim blogg ping

Pinga Frisim

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ kronisksjuk med Blogkeen
Följ kronisksjuk med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se